Υψηλού κινδύνου θεωρείται η εγκυμοσύνη κατά την οποία η μέλλουσα μητέρα ή το έμβρυο ή και οι δύο μαζί ενδέχεται να παρουσιάσουν επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή αμέσως μετά.
Πότε θεωρείται μία εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου εξαρχής;
Όταν λοιπόν μία γυναίκα:
- είναι ανήλικη ή άνω των 40 ετών ή
- με χαμηλό ή υψηλό ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) ή
- παρουσιάζει προβλήματα υγείας: υπέρταση, διαβήτης, νεφροπάθεια, καρδιολογικά κτλ. ή
- είχε κατά το παρελθόν απώλεια εμβρύου, πρόωρο τοκετό ή περισσότερους από 4 τοκετούς.
Τότε χρήζει στενής παρακολούθησης ενώ θα πρέπει να επισκεφθει τον μαιευτήρα της πριν μείνει έγκυος και αμέσως μετά την θετική εξέταση β-χοριακής.
Πότε μία εγκυμοσύνη κατατάσσεται στις υψηλού κινδύνου;
Εάν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα:
- Παρουσιάσει διαβήτη ή υπέρταση ή λοιμώξεις κατά την διάρκεια της κύησης όπως κυτταρομεγαλοϊό, ανεμευλογιά, ερυθρά, τοξόπλασμα.
- Κυοφορεί περισσότερα από 1 έμβρυα ή το έμβρυο παρουσιάσει γενετικές καταστάσεις όπως σύνδρομο Down ή προβλήματα με καρδιά, πνεύμονες, νεφρούς.
- Καταναλώνει αλκοόλ, καπνίζει ή κάνει χρήση τοξικών ουσιών.
Μια γυναίκα με κύηση υψηλού κινδύνου παρακολουθείται με:
- Συχνότερες ιατρικές επισκέψεις.
- Εξειδικευμένες εξετάσεις ανάλογα με το πρόβλημα, όπως: αιματολογικές, αμνιοπαρακέντηση, υπερηχογράφημα και παρακολούθηση του εμβρύου.
Πολύ σημαντική προσοχή χρειάζεται στην διατροφή της εγκύου.
Ποια είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν;
Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια εγκυμοσύνη είναι μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης του εμβρύου, πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία, προβλήματα με τον πλακούντα, αιμορραγία. Δεν σημαίνει όμως πως μια κύηση υψηλού κινδύνου τελικά θα προκαλέσει προβλήματα στη μητέρα ή το μωρό. Απαιτεί εμπειρία από την πλευρά του γυναικολόγου για την έγκαιρη διάγνωση, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση κάθε επιπλοκής που μπορεί να παρουσιαστεί.
Leave a Comment