Όσες γυναίκες ενδιαφέρονται να θηλάσουν τα παιδιά τους , μετά από μια πρόχειρη αναζήτηση στο internet έρχονται αντιμέτωπες με πληθώρα πληροφοριών σε ότι αφορά τις στάσεις θηλασμού χωρίς να γνωρίζουν ποια πρέπει να ακολουθήσουν για την καλύτερη εξέλιξη της γαλουχίας τους.
Ας βάλουμε τα πράγματα στη σωστή σειρά. Όλες οι στάσεις θηλασμού είναι χρήσιμες και η συχνή εναλλαγή τους βοηθά στη διατήρηση της καλής παραγωγής αλλά στην άνεση της μητέρας ώστε να ενισχυθεί ο μακροχρόνιος θηλασμός. Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως κάθε στάση έχει διαφορετική χρησιμότητα και πως κάθε γυναίκα μπορεί να επιλέγει στάσεις οι οποίες ταιριάζουν στο χαρακτήρα της δυάδας μητέρας – βρέφους, αλλά και στη καθημερινότητά της. Ας τις δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.
1. Football hold – Στάση του αμερικάνικου ποδοσφαίρου
Τοποθετήστε τον αυχένα και το πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού στην παλάμη σας και το σώμα του κατά μήκος του πήχη σας. Περάστε τα πόδια του μωρού κάτω από τη μασχάλη σας. Η μύτη και το πηγούνι του μωρού πρέπει να “βλέπουν” το στήθος σας. Η στάση αυτή είναι πολύ πρακτική για γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή, για γυναίκες με πολύ μεγάλο στήθος, για πολύ μικρά μωρά, αλλά και για δίδυμα. Ένα μαξιλάρι θηλασμού κάτω από το χέρι σας θα κάνει τη στάση αυτή πιο ξεκούραστη.
2. Η ξαπλωτή στάση
Ξαπλώστε στο πλάι και τοποθετήστε το μωρό στο πλάι επίσης, έτσι ώστε η μύτη και το πηγούνι του να “βλέπουν” το στήθος σας και η κοιλιά του να είναι απέναντι από την δική σας. Με το χέρι σας που βρίσκεται από την επάνω πλευρά ,σπρώξτε ελαφρά το κεφάλι του παιδιού προς το στήθος ώστε να πιάσει τη θηλή. Με το χέρι από τη πλευρά που ξαπλώνετε, μπορείτε να συλλάβετε το μαστό (εάν νιώθετε ότι το χρειάζεστε πάντα) για να γίνει ο δραγμός της θηλής από το βρέφος αρτιότερα. Η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα βολική για τους νυχτερινούς θηλασμούς, αλλά και για γυναίκες που έχουν κάνει καισαρική τομή. Μπορεί ωστόσο να χρειαστεί να βάλετε μια πετσέτα ή ένα μαξιλάρι στο σημείο της τομής.
3. Σταυρωτή στάση θηλασμού ή στάση αντίστροφο λίκνο
Στη στάση αυτή στηρίζεται τον αυχένα και το κεφάλι του μωρού π.χ. με το αριστερό χέρι, ενώ θηλάζετε από το δεξί στήθος. Η πλάτη του μωρού βρίσκεται κατά μήκος του πήχη σας. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του πρέπει να “βλέπει” την δική σας. Με το ελεύθερο χέρι σας υποστηρίζετε το μαστό σχηματίζοντας το γράμμα C ή το γράμμα U με τα δάχτυλά σας έτσι ώστε τα δάχτυλά σας να βρίσκονται παράλληλα με τα χείλη του παιδιού και χωρίς να αγγίζουν τη θηλαία άλω. Μπορεί να χρειαστείτε μερικά μαξιλάρια για να σηκώσετε το μωρό στο ύψος του στήθους αλλά και για να μην σηκώνετε το βάρος του. Τα μαξιλάρια θηλασμού σ’ αυτή την περίπτωση αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα.
4. Η κλασική στάση θηλασμού
Αυτή είναι η πιο γνωστή στάση θηλασμού. Το κεφάλι του μωρού είναι τοποθετημένο στο εσωτερικό του αγκώνα σας και με τον πήχη και την παλάμη σας στηρίζετε την πλάτη και τους γλουτούς του. Το μωρό πρέπει να είναι γυρισμένο στο πλάι και η κοιλιά του να “βλέπει” τη δική σας. Μπορεί να χρειαστείτε μερικά μαξιλάρια για να σηκώσετε το μωρό στο ύψος του στήθους αλλά και για να μην σηκώνετε το βάρος του. Η συγκεκριμένη στάση ενδείκνυται μετά τις πρώτες 10 μέρες μιας και είναι πιο επίφοβη στο να μη τοποθετηθεί το βρέφος σωστά στο στήθος και επακόλουθα να πληγώσει τη θηλή. Ιδανικά συστήνεται ο δραγμός της θηλής να γίνεται σε σταυρωτή στάση την οποία μετέπειτα μπορείτε να εξελίξετε σε κλασσική. Και σ’ αυτή τη στάση τα μαξιλάρια θηλασμού αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα.
Όποια στάση κι αν επιλέξετε για να ξεκινήσετε, να θυμάστε πως υπάρχει πάντα περιθώριο αυτοσχεδιασμού αρκεί να έχετε άνετη θέση, να μην πονάτε και σε ότι αφορά το βρέφος:
– Να ανοίγει πολύ καλά το στόμα του και να πιάνει όχι μόνο τη θηλή αλλά και μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω.
– Η γλώσσα του να αγκαλιάζει από κάτω τη θηλή.
– Τα χείλη του να είναι γυρισμένα προς τα έξω και να τα βλέπουμε.
– Το πηγούνι του να ακουμπάει καλά στο στήθος της μητέρας.
– Τα μαγουλάκια του να είναι στρογγυλά και φουσκωτά.
Καλή επιτυχία και καλή προσπάθεια!
Leave a Comment